ABC van de meest voorkomende skincare ingrediënten: wat doen ze?
Wanneer je een blik werpt op de ingrediënten van jouw favoriete skincare producten zal er waarschijnlijk een hoop abracadabra opstaan. Toch is het wel fijn om te weten wat je dagelijks op je gezicht smeert, toch? We hebben daarom de meest voorkomende skincare ingrediënten + uitleg voor je op een rijtje gezet!
AHA
De afkorting AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid, dat een exfoliërende werking heeft en dode huidcellen losweekt. Bekende AHA’s zijn melkzuur en glycolzuur, die tegenwoordig in veel producten gebruikt worden. AHA’s zorgen voor een egale, frisse, verjongde en gezonder ogende huid.
Let op: gebruik in combinatie met AHA overdag een product met SPF, zodat er geen ongewenste (pigment)vlekjes ontstaan!
Antioxidanten
Antioxidanten beschermen de huid tegen zogenaamde vrije radicalen. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf, zoals (milieu)vervuiling en UV-straling van de zon, genereert het vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die voorkomen dat de huid zichzelf herstelt en versnellen het optreden van huidveroudering. Antioxidanten zijn onder andere groene thee, vitamine C en E.
BHA
BHA staat voor Beta Hydroxy Acid, een bekende variant hiervan is salicylzuur. Het verschil tussen AHA en BHA is dat AHA oplosbaar is in water en BHA in olie/vet en deze laatste kan daardoor diep in het huidoppervlak (lees: poriën en mee-eters) doordringen. BHA’s zijn daarom vooral geschikt voor de vette huid met puistjes.
Keramiden
Keramiden is de verzamelnaam voor een groep vetzuren die van nature in onze huid voorkomen en beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zijn keramiden vaak een belangrijk ingrediënt voor anti-aging producten.
Collageen
Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam dat ervoor zorgt dat de huid elastisch blijft. Voldoende collageen zorgt voor een stralende en volle huid en gaat huidveroudering tegen.
Hyaluronzuur
Eentje die je vast bekend voorkomt: hyaluronzuur! Dit is een lichaamseigen stof dat ruim 1000 keer (!) het eigen volume aan vocht kan vasthouden. Hyaluronzuur zorgt er dan ook voor dat de huid een flinke dosis vocht krijgt én dat de vochtbalans op peil blijft. Hierdoor blijft de huid soepel en ziet deze er egaler, voller en jonger uit.
Niacinamide (B3)
Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, helpt de lipidebarrièrefunctie te verbeteren om hydratatie vast te houden, fijne lijntjes en rimpels te herstellen en roodheid en puistjes te verminderen.
Retinol
Retinol, oftewel vitamine A, stimuleert de celvernieuwing, heeft een gunstige werking op pigmentvlekjes en de aanpak en voorkoming van acné.
Panthenol
Panthenol (provitamine B5) hydrateert, herstelt en kalmeert de huid, bevordert huidgenezing, vermindert ontstekingen én werkt als antioxidant
Peptiden
Het woord verklapt het al een beetje: peptiden geven je huid als het ware een oppepper. Peptiden zijn eigenlijk een keten van aminozuren, die op den duur eiwitten worden. Peptiden zorgen voor het stimuleren van de aanmaak van collageen en gaan daarmee huidveroudering tegen.
Probiotica
Probiotica zijn goede, levende bacteriën die bijdragen aan een gezonde werking van het lichaam en de huid.
Prebiotica
Prebiotica is een natuurlijke voedingsstof die de groei van probiotica helpt.
Squaleen
Squaleen is een lichaamseigen stof dat de huid hydrateert, de huidbalans herstelt en als antioxidant de huid beschermt tegen vrije radicalen.
Vitamine C
Vitamine C is een antioxidant die de huid op heel krachtige wijze beschermt tegen schadelijke factoren, zoals vervuiling en UV-straling. Verder helpt vitamine C bij het aanpakken van pigmentvlekjes en (littekens van) puistjes, gaat het huidveroudering tegen en verheldert het de huid.
Vitamine E
Vitamine E (antioxidant) hydrateert, beschermt de huid tegen vrije radicalen en versterkt de barrièrefunctie van de huid.