Het kan echt! Ziek worden van make-up!

Het kan echt! Ziek worden van make-up!

Zo in het eerste opzicht klink het heel gek maar niets is minder waar. Als je niet zorgvuldig omgaat met je make-upjes kun je wel degelijk kwaaltjes op lopen. Wist je dat ieder make-up product een houdbaarheid heeft? Nee? Kijk, daar begint het al! Een groot deel weet niet dat er een houdbaarheid geldt en nog een groter deel weet het wel maar doet er niets mee! In dit artikel leg ik je uit wat de schadelijke invloeden kunnen zijn van producten die over datum zijn.

 

Velen weten niet wat er in make-up zit en gaan er daarom klakkeloos vanuit dat deze onbeperkt houdbaar zijn. Bijna in ieder product zit water. Overal waar water in zit trekt bacteriën aan. Daarnaast raakt make-up ook snel besmet door onze eigen blote huid. Goede voorbeelden zijn crème die je met je eigen vingers uit een potje haalt of de lipgloss die je met het applicatortje op je lippen aanbrengt. Alles wat de huid aanraakt heeft een besmettingsrisico.

 

Ik ben heel eerlijk; ik vind het ook niet leuk om producten weg te gooien die nog niet op zijn. Toch ga ik minimaal 3 keer per jaar door mijn make-up stash heen. Ik sorteer dan puur op de houdbaarheid. Waar kun je de houdbaarheid vinden? Op ieder product staat een klein pictogrammetje in de vorm van een open potje. In het midden staat het getal die aangeeft hoeveel maanden het na opening goed blijft.

 

Poeders zijn het langst houdbaar. De stoffen die daarin verwerkt zitten zijn bacterie werend. Hieronder zie je een overzichtje van hoe lang een bepaald product houdbaar is.

 

  • Foundation: 1 jaar
  • Concealer: 1 jaar
  • Mascara: 3 maanden
  • Eyeliner: 3 maanden
  • Lipstick/ lipgloss: 1 jaar
  • Poeders: 2 jaar
  • Lippotlood: 2 jaar

 

De meningen over de houdbaarheid zijn verschillend. Let daarom soms ook gewoon op je eigen gevoel! Voelt je lipstick droog aan of is je lipgloss verkleurd? Weg ermee! Bacteriën stinken. Heeft iets ineens een rare geur, dan kan ook deze linea recta de prullenbak in! Mascara is een grote boosdoener en zorgt vaak voor oogontstekingen. Gelukkig heeft mascara de eigenschap dat het meestal na 3 maanden is uitgedroogd en je daardoor deze vaker wisselt. Leen ook nooit je lipstick of gloss uit aan je beste vriendin. Hoe ouder de lipstick of gloss hoe meer bacteriën zich er maar al te graag in nestelen!

 

Wekelijks je kwasten een wasbeurt geven is geen slecht idee. Hiermee verklein je de kans op verspreiding van bacteriën. Enne.. het is soms zonde maar toch iets vaker door je toilettasje heen gaan voor een schoonmaak hoort er helaas bij. Je huid heb je maar één keer en daar moet je zuinig op zijn! Een pluspuntje: je hebt een reden om vaker te shoppen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *